The Atmosphere as a Global Common

from a Tragedy to a Drama

Edenhofer, Ottmar

Der Klimawandel ist ein Problem globaler Gemeingüter (Commons). Die atmosphärische Senke wird zu stark genutzt. Zentrale Frage ist daher ob es möglich ist die "Tragedy of the Commons" zu einem "Drama der Commons" zu machen. Obwohl dies schwierig erscheint, gibt es vielversprechende technologische und institutionelle Optionen. Da in den kommenden Jahrzehnten jedoch keine globale Weltregierung abzusehen ist, müssen polyzentrische Regierungsansätze erforscht werden.
Climate Change is a Global Commons Problem: The atmospheric sink is being overused. The key question is if it is possible to transform the "Tragedy of the Commons" into a "Drama of the Commons"?. While this appears to be difficult difficult, there are some promising technological and institutional options. However, since a world government will not be forthcoming in the next decades options for polycentric governance need to be explored.